Романтична почивкаРомантична почивка
Forgot password?

Нос Калиакра

Нос Калиакра е красиво кътче от родната ни земя. Намира се на 12 км източно от град Каварна и съвсем близо до село Булгарево. Калиакра се намира в северната част на Българското Черноморие и представлява удължен скалист полуостров, дълъг около 2 км. Това е най-дългият нос на Балканския полуостров и е бил, а и все още е, добър ориентир за крайбрежното корабоплаване. Носът се издигат на 70 метра над водата и укротява яростните вълни, превръщайки обширния залив на Каварна в спокоен пристан.
Калиакра е природен и археологически резерват. Той включва диви степи и уникални крайбрежни скали. Растителният свят наброява 400 вида, а в морето около носа могат да се наблюдават делфини.
Това е едно любимо място за туристите по Черноморието, заради богатата история, девствената природа и красивите панорамни гледки.
Една от най-интересните легенди за нос Калиакра разказва за 40 заловени български девойки, които се хвърлили от носа на морето, за да не попаднат в турски ръце. Когато най-смелата от девойките казала, че единственото им спасение е в морето, красавиците се съгласили, макар и мъка на сърце. За да не се откаже някоя обаче, те заплели плитките си една в друга и при залез слънце се отдали на морските води. Една от девойките се казвала Калиакра и сега носът носи нейното име. В началото на носа има обелиск – „Порта на четиридесетте девици“.


Места за настаняване в близост до Нос Калиакра